Tom Henriksen er 70 år, rullestolbruker og evig optimist. Selv om livet ikke alltid har smilt til han, har han krummet nakket og snudd motgang til medgang. Dette er Toms historie.
Som ung var Tom aktiv på mange områder, elsket seiling og tennis, alpint og alt med fart og moro. Han begynte en karriere i AVIS-bilutleie og klatret raskt opp karrierestigen i selskapets administrasjon. Han dro stadig på jobbreiser over hele Europa.
Under et kurs på Mallorca ble en av hans kollegaer veldig syk og havnet på sykehus. Det var mens Tom besøkte sin venn på sykehuset at han første gang oppdaget en helt følelsesløs og nummen flekk på låret. Merkelig, tenkte Tom.
Det skulle vise seg at dette var mer alvorlig enn han antok. På jobbreise til Londons hovedkontor en tid etter, klarte han ikke å stå på beina da møtet var over. Han segnet om, og ble fløyet til Ullevål sykehus, hvor han tilbragte de neste ni månedene med alskens undersøkelser og tester for å finne ut hva som feilte han, finne en årsak.
Året var 1980. Han endte til slutt opp på Sunnaas sykehus, i rullestol, men fremdeles uten en diagnose. Det nærmeste man kom en forklaring var «infeksjon i ryggen». Her trente han seg opp til å takle et liv i rullestol.
I 1982 ble han «friskmeldt» og kom tilbake til jobben i AVIS, nå i rullestol. Arbeidsgiveren var utrolig støttende og ønsket å hjelpe Tom til å finne en diagnose. De finansierte derfor en utredning på det prestisjetunge spesialistsykehuset Mayo Clinic i North-Carolina, USA. Men heller ikke spesialistene der klarte å finne ut av hva som feilte Tom.
Tom bestemte seg tidlig for at rullestolen ikke skulle få definere hvem han var, eller sette noen begrensning på hans livsutfoldelse. Under sitt opphold på Sunnaas møtte Tom tre driftige karer som skulle forandre livet og fremtiden hans. Sammen startet de firmaet Rullestolekspertene, som skulle bli et av Norges største innen produksjon og salg av rullestoler.
Som alle andre gründere måtte de legge stein på stein og gikk i gang med egne oppsparte midler og aksjekapital. I begynnelsen hadde firmaet en og en halv stilling. Tom og en av kompisene. Sammen gjorde de alt selv. Etter hvert som suksessen vokste fikk de inn nye investorer, kjøpte opp konkurrenter og utvidet porteføljen til også å omfatte, sykehussenger, pasientløftere, osv. Navnet ble endret til HandiCare for å vise at det ikke lenger bare var rullestoler de solgte. Totalt hadde de 110 ansatte.
Eventyret med HandiCare tok av og Tom fikk mye oppmerksomhet og PR-omtale. Firmaet vant Askeladden-prisen som årets firmasuksess og de var mye omtalt i riksdekkende presse og næringslivsaviser i disse årene. I 1994, på funksjonshemmedes dag, var Tom med i det populære NRK TV-programmet «Opp med Norge» med Tande P.
Etter hvert begynte Tom å holde foredrag og seminar for næringslivet, for å motivere ansatte til hvordan man kan snu motgang til medgang. Med et voldsomt høyt aktivitetsnivå og konstant stress til å prestere mer over mange år, kom det omsider en nedtur, også for Tom. Han møtte veggen og måtte ta en time-out. Tom mener at denne time-outen var nyttig for han, for å reflektere på hva som er viktig og lære seg å kjenne etter egne behov.
Nå er Toms resept og livsfilosofi sammenfattet i tre enkle leveregler:
4 minutter – Tom gjør 4 minutter meditasjon hver morgen, gjerne mens han foretar sitt morgenrituale på badet. Her styrer han tankene inn på alt som er positivt i livet. Negative tanker styrer han unna.
Tenk målrettet. Uansett hva din livssituasjon er, bør du sette deg mål, planlegge hvordan du skal nå det målet og forsøke å gjennomføre det du har planlagt.
Smil – Man kommer langt med et smil. Smil til verden og verden smiler til deg, er Toms holdning.
Han har erfart at med et smil kommer man lengst. Dette fikk han erfare en gang han var på Den røde plass i Moskva sammen med venner, og med et håpløst trafikk-kaos som gjorde at de ikke kunne krysse over til den andre siden av Den røde plass. Med et smil om munnen tok han kontakt med en gruppe politifolk som var i nærheten og sa på norsk at «jeg kommer ikke over, kan dere hjelpe meg?» De skjønte naturligvis ikke et ord norsk, men ved hjelp av hans kroppsspråk og gestikulering skjønte de poenget, stoppet trafikken og fikk loset Tom med følge, over på den andre siden.
«Always look on the bright side of life,» smiler Tom.
Under sitt opphold her på CatoSenteret vil Tom holde sitt motivasjonsforedrag for brukere og ansatte.