Under oppholdet

Kan jeg få besøk på senteret? 

Du er igjen hjertelig velkommen til å få besøk! Det er fint om du gjør avtaler med de som kommer slik at det passer i ditt program og at du møter dem i resepsjonen når de kommer.

Vil du invitere gjestene dine på mat, sier du ifra om dette i resepsjonen på forhånd, slik at kjøkkenet forbereder nok mat.

De fleste har mulighet til å ha opptil 2 overnattingsgjester på eget rom. Dette avtales på forhånd i resepsjonen. Alternativ overnatting er Son Spa eller Solåsen Pilegrimsgård.

Pris for overnatting og måltider får du i resepsjonen.

Hva med meg som er under 18 år? 

Hvis du er mellom 16 og 18 år kan du ha en forelder eller foresatt boende på samme rom som deg uten at det koster noe. Hvis det er aktuelt, gir dere beskjed på forhånd slik at vi kan klargjøre rommet og planlegge mat.   

Hvis du er under 16 år må du ha med deg en forelder/foresatt som bor på samme rom som deg uten at det koster noe. Foreldre/foresatte har foreldreansvar under oppholdet. 

Foresatte kan søke om opplæringspenger til dekning for tapt lønn under oppholdet. For mer informasjon se NAVs sider om Opplæringspenger, hvor du også finner søknadsskjemaet for omsorgspenger (NAV 09-11.08).

Fyll ut så mye du kan i forkant og skriv ut alle sidene i skjemaet inklusive forsiden før oppholdet starter. Ta med alle arkene i skjemaet når dere møter til opphold, så vil legene her fylle ut resten, slik at søknaden blir ferdig til innsending til NAV og arbeidsgiver.

Les om barns rettigheter under institusjonsopphold i Forskrift om barns opphold i helseinstitusjon.

Skoletilbud for barn og unge

Er du foresatt til barn under 16 år, eller selv ungdom mellom 16 og 18 år, som skal på opphold hos oss, må du fylle ut skjemaet Melding om flytting til helseinstitusjon i Akershus. Les mer om hvordan du gjør det under Skoletilbud for barn og unge på CatoSenteret.

 

 

 

Du legg handa di i mi. Verda tek ein pause.

Helge Torvund

 

Hva om jeg har behov for assistent eller tolk? 

Dersom du har utvidet hjelpebehov eller har assistent/BPA hjemme, er det viktig at du tar kontakt med Inntak hos oss og avklarer hvordan dette ordnes praktisk før oppholdet starter. 

Vi må ha beskjed dersom det er behov for tolk under oppholdet. 

Aktiviteter på Catosenteret 

På Catosenteret har vi en rekke tilbud på aktiviteter. Du vil sammen med ditt rehabiliteringsteam lage en plan for hvilke aktiviteter du skal delta på i forhold til din funksjon, dine mål og fokus under oppholdet. Det er viktig at du ikke spenner over for mange områder og aktiviteter, men heller fokuserer på akkurat det som er riktig for deg i henhold til dine mål.  

Rehabiliteringstilbudet vårt er en god blanding av individuelt tilpassede aktiviteter med høy og lav intensitet, undervisning, individuelle samtaler og møter med aktuelle samarbeidspartnere.

Du kan lese om fasilitetene på CatoSenteret her. 


Hvordan ser dagen ut? 

Behandling foregår mellom 08.30 og 15.30. Alle brukere får en egen timeplan som utarbeides sammen med behandlerteamet, og som følges under hele oppholdet. Se eksempel på timeplan.

Merk at en timeplan der utfordringen er slitenhet eller lav fysisk kapasitet, vil ikke se slik ut. Hver timeplan blir individuelt tilpasset brukerens mål og kapasitet.

 

Skjer det noe på kvelder og i helger? 

Det arrangeres flere kulturtilbud i Son gjennom året. Du finner en oppdatert ukes- og månedskalender for kvelds- og helgeaktivitetene på våre infoskjermer. Du kan laste ned appen Infoskjermen GO fra AppStore eller tilsvarende, og oppgi catosenteret i delingsfeltet.  

Er du i det kreative hjørnet, kan du benytte deg av vårt tilbud på hobbyrommet som er åpent hver tirsdag og onsdag kveld. Du kan også benytte deg av utstyret der på dagtid og i helger.   

Hvis du har en hobby som du er glad ifor eksempel å spille gitar, ta den gjerne med. Er du glad i å spille brettspill eller videospill, ta med spillet og inviter andre til å delta. Liker du quiz, kan du teame opp og være med på våre quizkvelder. 

En gang i måneden får vi besøk av karaokegutta, Glenn og Dave, som leder an i sang og moro, og du kan høre foredraget til Cato Zahl Pedersen, vår inspirator og grunnlegger som har lånt sitt navn og sin livsfilosofi til CatoSenteret. 

Det er fine turområder både i skogen og langs sjøen på Kyststien. Du kan låne sykler og gåstaver på senteret og benytte de fine turmulighetene på gangveiene hele året. 

I Son finnes det flere kafeer, restauranter og gallerier, i tillegg til butikker, apotek, kiosk og frisører. I sommerhalvåret er det et yrende liv i Son, med båtfolk og sommergjester. På vinteren kan du nyte roen og freden i vakre, idylliske kystnære omgivelser.   

Hvis du er glad i shopping, ligger Oslo Fashion Outlet og Vestby kjøpesenter en liten kjøretur unna. Det går busser dit og til Moss en gang i timen fra Bokfinkveien-busstopp. 

Rus og røyking 

CatoSenteret er en rusfri og røykfri rehabiliteringsinstitusjon. Man kan ikke nyte noen form for rusmidler under oppholdet. Hvis du må røyke under oppholdet, gjøres det på anvist område.  

Når må jeg forlate rommet den dagen jeg skal reise? 

Avreisedagen må du være ute av rommet kl. 09.00.  

Kan jeg ta bilder mens jeg er på senteret?  

Det er viktig for oss på CatoSenteret å anerkjenne bidragsytere som skaper hverdagsglede og gode øyeblikk på senteret. Vi har mange hyggelige aktiviteter som det hadde vært fint å kunne gi en stemningsrapport fra i sosiale medier, men da må vi huske på at vi må ha samtykke fra alle som er med på bildet før vi publiserer det. Til dette formålet bruker vi samtykkeskjema som signeres av brukerne hvis det skal brukes i CatoSenter-regi (for eksempel på nettsiden, Facebook-siden, brosjyrer, videoer), osv.   

Hvis dere som brukere ønsker å ta bilder under en aktivitet mens dere er på senteret, er det viktig at dere spør de andre som er med, om det er greit. CatoSenterets Venner har en egen lukket Facebook-gruppehvor brukere kan legge ut bilder og statusrapporter fra oppholdet. Til det formålet trenger dere ikke senterets godkjenning, men husk at dere ikke legger ut noe personlig som helseopplysninger eller andre opplysninger som kan være av sensitiv art om de personene som deltar på aktivitetstilbudet. Det er selvsagt flott å oppsummere hvordan aktiviteten forløp, hvor mange som var til stede og gjerne gi en beskrivelse av stemningen. 

 

 

Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs.

Søren Kierkegaard

 


 

Vaskemaskin og tørketrommel 
På VÅR-stue i første etasje står to vaskemaskiner og en tørketrommel. Trenger du vaskepulver, kan det kjøpes i resepsjonen. Ta kontakt med pleiepersonalet hvis du trenger hjelp til vask av tøy. Har du noe som skal renses, må det sendes til renseriet. Kontakt resepsjonen. 

Kiosk/resepsjon 
Kiosken holder åpent mellom kl 07.30 og 20.00 på hverdager, og fra 09.00 til 20.00 i helgene.   
Her kan du kjøpe aviser, kioskvarer, toalettartikler og lignendeDet kan benyttes kort og kontanter i kiosken.  

Åpningstider for resepsjonen er mellom 07.30 og 20.30 på hverdager, og fra 09.00 til 20.30 i helgene. 

Feiring av bursdager og ande merkedager 

Hvis du har noe å feire, hjelper vi deg gjerne med å arrangere fødselsdag, merkedager og lignende, mens du er på senteret. Vi kan tilby kaker, blomster, pynting av bord, osv. Ta kontakt med resepsjonen for tilbud i samarbeid med kjøkken. 

Kantine – Spisetider 

Måltidene serveres i spisesalen. I høytider som påske og jul kan det gjelde litt andre serveringstider. Dette vil det da bli informert spesielt om. 

Hvis du venter gjester, eller planlegger å spise ute, ber vi deg si fra i resepsjonen i god tid, av hensyn til kjøkkenets planleggingHver dag finner du dagens middagsmeny på en poster i spisesalen. 

Når du er ferdig å spise, rydder du selv bordet i spisesalen. Hvis det spises på rommet, må alt service bringes tilbake til spisesalen. Vi oppfordrer alle til å spise i spisesalen, av hygienehensyn.  

Hvis du har lyst på en kaffe eller  utenom måltidene, er dette tilgjengelig på automat.

Verdisaker 

Dette er et åpent senter, hvor det til enhver tid er mange utenfra som trener og bruker bassenget. Vi anbefaler derfor å ikke legge fra seg verdisaker, men låse det inn på rommet.  

Post/posthyller 

Rehabiliteringsteamene har ofte informasjon til brukerne. Dette finner du i posthyllen din. Hver bruker har en egen posthylle, merket med ditt romnummer.  

 
I tilfelle brann 

Vennligst les orienteringen under, slik at du er forberedt i tilfelle en eventuell brannalarm/øvelse.  
På rommet ditt finner du også oppslag om rømningsveier. Gjør deg kjent med disse. 

CatoSenteret er en moderne og trygg bygning med tanke på brann. Det er flere brannceller i hver etasje/avdeling. Cellene er avdelt med godkjente branndører som lukker seg automatisk når brannalarmen går. Dørene kan allikevel åpnes manuelt. Celleveggene forsinker eventuell brannutvikling. 

Dette betyr at vi kan evakuere trygt innenfor huset. 

Hvis brannalarmen går: 

  • Forhold deg rolig på rommet om du ikke ser/kjenner tegn til røyk eller ild.
  • Personalet har gode rutiner for sjekk av brannalarmen for å få klarhet i situasjonen. Alarmen blir skrudd av så fort det er trygt eller konstatert falsk alarm.
  • Personalet vil bistå og varsle ved behov for full evakuering. Oppmøtested er da ballbingen bak huset. Derfra vil evakuering videre bli organisert.   

Vær oppmerksom på at det IKKE er tillatt med levende lys, kaffetrakter/maskin, vannkoker eller lignende elektriske artikler på rommet! 

 

Nødvarsling/Nattevakt 
Vi er tilgjengelig døgnet rundt på 64 98 44 00.
Ved behov for hjelp av pleier, trykk på rød HELP-knapp som finnes plassert på strategiske plasser. Gjør deg kjent med hvor de er.

Hvis noen trenger hjelp i svømmehallen, dra i varslingssnora som henger ved bassenget. I tillegg er det en mobiltelefon i hallen. Slå 113 ved behov for kontakt med Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK). Varsle deretter resepsjonen og pleiepersonalet om at AMK er oppringt.

Åpningstid utgangsdører  
Hovedinngangen er åpen mellom kl 07.30 og 20.00. Hvis du skal inn utenom disse tidene, ber vi deg bruke inngangsdør mot syd. Her kan du enten ringe på eller taste koden du har fått av resepsjonen.

Varme på rommet
CatoSenteret har vannbåren varme i så å si hele bygningen. Det vil si at ved større temperatursvingninger ute vil bygget henge "etter" i inntil 24 timer. Dette merkes spesielt godt i fløyene Vår og Høst. Endring på termostaten på rommet bruker også tid på å komme til ønsket temperatur ved endring. Bryteren skal alltid stå i "sol" og for normal-temperatur settes hjulet midt på merket (se under). Vi anbefaler ikke å sette den til maks for når varmen først kommer så blir det varmt. Merker du ingen endring etter justering av varmen er det trolig en ventil som henger. Da kan du varsle resepsjonen eller sende en mail til hjelp@catosenteret.no og oppgi romnummer.