Bokbad med Liss Berge på CatoSenteret

I september gjorde vi noe vi aldri har prøvd føpå CatoSenteret. Vi inviterte til bokbad og lanseringen av boken «Stemplet som frisk – slapp som en fisk», skrevet av Liss Berge, tidligere bruker ved senteret.   

Liss ble hyllet av sine egne trommevenner i Hvitsten Trommekorps, som i anledningen bokutgivelsen hadde tatt veien for å hedre en av sine egne, med defilering og en heidundrende appell utenfor senteret, foran ansatte, brukere og fremmøtte under boklanseringen.   

Det blir stadig flere overlevere etter kreft og flere som lever lenger med kreftsykdom. Det har gjort at behovet for kreftrehabilitering har økt og er blitt et stadig mer etterspurt helsetilbud. Hvert år kommer mange kreftpasienter til CatoSenteret for å få hjelp til å takle seneffekter som for eksempel fatigue og angst, og hjelp til å komme tilbake til normale liv, på skole og i arbeid.   

Liss Berge er en av disse pasientene som har fått hjelp til veien videre etter kreft på CatoSenteret. Liss har nå skrevet boken «Stemplet frisk, slapp som en fisk» og valgte å lansere boken på CatoSenteret som en takk for hjelpen i en vanskelig tid. På boklanseringen samtalte Siri med Elisabeth Nybø, kreftsykepleier og gruppeterapeut, om hvordan skriving og kreftrehabilitering ga henne mestringsfølelse og en vei tilbake.  

I boken sin forteller Liss om livet som rammet hardt da hun i tillegg til å gjennomgå en tøff runde med kreftbehandling også opplevde å bli skadet i en alvorlig bilulykke.  

Med en datter i skolealder hjemme fikk Siri et individuelt tilpasset dagtilbud som gikk over flere uker, og som gjorde det mulig for henne å få behandling på dagtid, og samtidig være hjemme med datteren på ettermiddag og kveld. Siri opplevde at hun på denne måten fikk bygge stein på stein og komme seg tilbake til hverdagen gjennom mestringsfølelse og målrettet rehabilitering.  

I diktet “Takk Cato” takker Siri CatoSenteret, hvor hun opplevde å få hjelp da hun trengte det som mest:  

Erfaring som jeg har tatt med meg nå
Noen har utfordringer som synes utenpå
Selv om de ikke har ben eller arm
De mangler verken mot eller sjarm

Ingen kan se hvordan jeg sliter
Jeg gråter både en og to liter
Herlige Son med vakre omgivelser
Ingen blir stemplet på angivelser

Ankom stedet for en liten avsporing 
Ble sendt både på trening og foring 
Søte sunne frukter og oppskåret mat 
Fristende retter serveres på fine fat 

Fikk oppmerksomhet og oppfølging
Ikke skyggefullt slit og forfølging
De hadde både ro og arbeidsliste Jeg kaller det hele min skattekiste