Hobbyrommet

Hobbyrommet på CatoSenteret er et sted hvor du kan komme og bare være, ikke noe krav, du skal ikke prestere noe. Her får du nye impulser og får prøve ting du ikke har prøvd før. Mange sier at de ikke kan tegne og male, men alle kan veldig mye mer enn de egentlig tror.

Slik oppsummerer hobbyaktivitør Vibeke Flaatten CatoSenterets hobbyromtilbud. Jeg møter Vibeke på hobbyrommet. Her er det fullt av fargerike og morsomme ting, figurer og bilder over alt. Det oser av kreativ aktivitet. Her er Vibeke i sitt ess og her får hun brukerne til å utfolde sitt kreative potensial.

Hun forteller videre at det mest rørende er når brukerne oppdager at de har en egenskap som de ikke trodde de hadde, nemlig kreativitet. –De må bare hjelpes litt i gang og tørre å gå over den terskelen som mange synes er litt skummel.

Velkommen til hobbyrommet!

God organisering og orden er viktig

I skapene hersker orden og ryddighet. Her er utstyr til alle hobbytingene, som perler, filt, magasiner, maling, nydelige stoff, pensler og malesaker, nåler heklepinner, strikkepinner, decoupage med fargerike servietter i alle nyanser og ulike tema, alt fra sommer, høst, vinter, vår, blomster, jul, påske, maritime tema, osv.

Vibeke forklarer at brukerne også kan låne noe av utstyret på dagtid utenfor organisert hobbyaktivitetstid, som er på tirsdag og onsdag kveld. Brukerne betaler for det de bruker ved å vippse en liten sum. Her er det snakk om tillit.

Mye av utstyret har Vibeke samlet fra venninner og bekjente eller gitt selv. Gjenbruk er viktig. Fra kantina får hun bokser og glass som brukes til decoupage. Selv samler Vibeke på alt mulig av bokser og oppbevaringskar som kan brukes inn i en eller annen hobbaktivitet. Det siste tilfanget er innsamling av skrammel, skrot og søppel! Vi skal komme tilbake til det.

I kurver ligger det restegarn sortert i alle fargenyanser; blått, lilla, rødt, gult, oransje, brunt, hvitt og flere. Her er det også system og orden. «Jeg har sortert dem for da er det mye morsommere for brukerne å sette i gang, i stedet for å rote i en haug med masse løse tråder,” forteller Vibeke.

Lavterskel tilbud

Vibeke legger vekt på at alle hobbyaktiviteter skal være lavterskel slik at alle brukerne kan være med og føle at de mestrer. En slik aktivitet kan være makraméoppheng til blomsterkrukker. Noen brukere har klippet opp gamle fleecepledd og heklet fine sitteputer med svære heklenåler. Det klarer alle med litt veiledning. I vinduet henger fine dukker av tøy og tråder. Til jul blir dukkene erstattet med engler og nisser. De som liker å male kan få små lerreter som de også kan bruke til å male bilder på dagtid. Blyanter og kullstifter kan man også benytte på dagtid.

Nålefilting er en hobby som er blitt kjempepopulær. Hobbygeneralen forteller at det i forrige uke kom tre jenter innom som aldri hadde prøvd nålefilting før. De hadde lyst å finne på noe, og etter bare to kvelder her hadde de laget kjempefine figurer. Vibeke viser frem bilder av figurene. Den ene er en flott dinosaur som like gjerne kunne vært kjøpt på Riktige leker.

Inspirasjonshefter

På hobbyrommet ligger det også mange hobbybøker av ulike slag som brukerne kan benytte seg av. I tillegg til disse har Vibeke laget egne inspirasjonshefter på ulike temaer. Her kan brukerne finne ideer og få inspirasjon til ting å lage ut fra Vibekes demoer.

Søppelfigurer

Tilbake til søppelet. Vibeke samler søppel, skrammel og skrot til å lage morsomme figurer av. Særlig gutta som stikker innom hobbyrommet, synes dette er morsomt. Alt mulig kan brukes, fra skruer og muttere, ledninger, fjær, tannbørster, skrukorker, streng, vinkorker og mye mer. Hun viser meg noen fantastiske figurer som noen av brukerne har laget.

Fuck cancer!

En annen populær aktivitet er perlearbeid, spesielt å lage smykker og armbånd. Her er det perler med bokstaver som mange bruker i armbåndene. “Noen bokstaver er mer populære enn andre. C-ene og E-ene har nå tatt slutt for hele kreftgruppen ville lage armbånd med «Fuck cancer,» ler Vibeke.

Hytteboka

Vibeke forteller at hun har laget en scrapbook som hun kaller “hytteboka” med bilder av brukernes arbeider. Her ser du flotte bokmerker, bordkort, uroer, decoupagebokser, søppelfigurer, filtfigurer og mye mer vakkert, sammen med mange hyggelige hilsener til Vibeke. Her skriver de om hva hobbyrommet har betydd for dem og at de glemmer sykdom og andre ting mens de er her.

Dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!» sa Pippi. Det samme sier jeg. Prøvd noe nytt, fått flott veiledning og god inspirasjon av Vibeke. Koselig atmosfære.
​​​​​​​ Takk for meg!

Sitat fra bruker

Vibeke forteller at de som ikke trives i store grupper, finner seg godt til rette her.

De kommer ofte hit listende første dagen og lurer på hvordan det er her. Jeg viser dem litt rundt og forteller hva de kan gjøre, og så kommer de igjen dagen etter, med litt lavere skuldre og skjønner at andre er i samme situasjon.

Vibeke

Her blir brukerne også venner på tvers av de teamene de tilhører. Her kan de hygge seg, slappe av, være sosiale og tenke på noe annet. Her glemmer de smerte, tid og sted. Her er det heller ingen som snakker om sykdom. Det er ikke noe tema.

Mange brukere mener at hobbyrommet har betydd mye for hele resultatet av rehabiliteringen. Her opplever de mestring, får inspirasjon, deler sosiale opplevelser og glemmer livets kjas og mas. Det å lage noe er bare en bonus, for bare det å være her sammen er det viktigste.

Marionetten

Vibeke forteller om brukeren som har besøkt hobbyrommet hver tirsdag og onsdag gjennom hele oppholdet.

Han hadde aldri nålefiltet før og begynte med å lage et ansikt. Natten etter lå han og tenkte på dette og kom på ideen at han ville lage en Pinocchio-lignende marionettdukke. Dagen etter kom han veldig ivrig etter å få realisert idéen. Jeg lurte på hvordan han hadde tenkt å gå frem? Jo, han ville bruke noen pinner og spikre og hekte de sammen slik at den kunne røre på seg, som en ekte marionett. Han satte i gang og formet dukken, sydde klær og monterte tråder og oppheng.

Vibeke viser frem en filmsnutt av det ferdige resultatet. Her ser vi en marionettdukke som vinker til kamera og beveger seg som om det var en profesjonelt laget marionett. Et helt fantastisk resultat! Det er klart det gir stolthet og mestringsfølelse!