Memduh Sualp fra 20 til 100 % på CatoSenteret

Memduh Sualp var den første Covid-19-pasienten som ble lagt i respirator på Ahus da den første smittebølgen kom til landet. Etter 28 dager i respirator og mange uker på intensiven, var Memduh en av de heldige som fikk tilbud om rehabilitering og kom til CatoSenteret rett fra sykehuset.

Det han først trodde var en vanlig forkjølelse ble bare verre og verre. Etter hvert ble han hentet av ambulanse og sendt til Akershus universitetssykehus, hvor han svevde mellom liv og død i mange uker. Heldigvis gikk det bra.

Memduh Sualp er en sprek kar fra Istanbul i Tyrkia. Han kom til Norge for å studere informatikk på Universitet i Oslo i 1985. Etter fullførte studier ved UiO fikk han seg jobb som IT-konsulent og har jobbet i mange av de store IT-gigantene gjennom sin yrkeskarriere.

Danseløve

Memduh elsker å danse. Det har vært hans store lidenskap og hobby hele livet. Han danser helst swing. Han begynte å danse ved Bårdar danseinstitutt da han kom til Norge og har vært aktiv der i mange år. I ti år på rad har han blitt Norgesmester i swing og har vunnet en sølvmedalje i VM!

NM-gull i swing

Danseløven forteller at han ikke bare har danset swing, men også de fleste andre pardanser som finnes.

Svart belte i taekwondo

Rundt år 2000 tok Memduh noen års pause fra dansen og gikk over til kampsport, hvor han tok svart belte i taekwondo. Også i denne sporten hevdet han seg i toppen og vant like godt Norgescupen i mønster i 2001. Han har også trent både judo, kickboksing og den filippinske kampsporten Kali. Etter mange år med kampsport tok Memduh opp igjen dansingen og fortsatte med det inntil han ble smittet av corona i mars 2020.

Mange har en oppfatning av at alle som får Covid-19 er utrente personer med nedsatt immunforsvar og som sliter med mange livsstilssykdommer. I Memduhs tilfelle stemmer ikke dette i det hele tatt. Dette viser hvor komplekst og uforutsigbart dette viruset rammer.

Smittet på ferie i Tyrkia

Vi er nysgjerrige på hvordan Memduh ble smittet og hvordan han har opplevd Covid-19-sykdommen. Memduh forteller:

Jeg var på vinterferie i Tyrkia i februar 2020. Jeg hadde hørt om Covid-19 da og jeg var veldig forsiktig, holdt avstand, vasket hender, osv. Likevel ble jeg syk fire dager etter at jeg kom hjem.

Det begynte som en vanlig forkjølelse, men etter hvert ble jeg så dårlig at vi ringte akutten og ble hentet med ambulanse til lokalsykehuset. Legen der mente det var en vanlig forkjølelse, at det ikke kunne være Covid-19 fordi det ikke var påvist koronasmitte i Tyrkia, og sendte meg hjem med en drosje. Jeg var så syk at jeg ikke husker noe fra den taxituren.

Siden ble jeg bare dårligere og dårligere hjemme og min samboer og fastlege besluttet å bestille en ambulanse til Ahus.

28 dager i respirator

Memduh på Akershus universitetssykehus

Det siste jeg husker er at de stakk inn noe i nesa og munnen for å ta prøver og legen sa at jeg hadde fått corona. Da jeg våknet var jeg nesten lam. Mange ledninger i kroppen, med rør gjennom nesa til magen og rør ned halsen til lungene. Jeg kunne ikke snakke og ikke bevege meg. I de ukene jeg lå på intensiven på Ahus hadde jeg mange rare drømmer, hallusinasjoner og virkelighet som gikk om hverandre.

Legene trodde jeg hadde 50% sjanse for å overleve. Det var mange dager da jeg tenkte kanskje det var min siste natt, men jeg ble ikke redd. Jeg aksepterte det. Dør jeg nå så dør jeg. Det er greit, tenkte jeg.

Da jeg ble flyttet fra intensiven til vanlig sengepost siste uka så jeg andre pasienter som gikk med rullator i gangene. Jeg ble så misunnelig fordi jeg ikke kunne stå på beina engang!
Endelig ute av respiratoren

Fra 20 til 100 på CatoSenteret

Memduh er takknemlig for at Ahus sendte han til rehabilitering på CatoSenteret, til et dyktig tverrfaglig team med kunnskap om hva Covid-pasienter trenger for å komme seg på beina. Memduh sier dette om rehabiliteringsoppholdet ved CatoSenteret:

Jeg kom til CatoSenteret i rullestol. Kunne ikke gå, ikke pusse tennene selv. Jeg hadde ingen styrke i armene, kunne ikke bruke mobilen min en gang! Så avkreftet var jeg.

Teamet mitt la opp et supert treningsprogram som hjalp meg til å få styrken tilbake. Stor takk til de meget dyktige, hyggelige og hjelpsomme ansatte som fikk meg på bena igjen. Etter 4 uker var jeg et vanlig menneske igjen og nesten helt frisk.

Hvordan har det gått med deg i etterkant?

Jeg lever et normalt liv nå. Jeg har begynte å danse igjen, kondisen er bra og jeg har ingen plager, og hukommelsen er også bra. Nå trener jeg på et treningssenter for å bygge musklene opp igjen, og det hjelper.

Memduhs «bucket list»

Memduh laget seg en «bucket list» mens han var syk, over ting han ville gjøre når han ble frisk. Noen av tingene som stod høyest på listen var å kjøpe seg en ny elbil og å lære drifting med bil på bane. Et annet ønske var å begynne med pistolskyting for å få styrke og kontroll i de svake, skjelvende hendene.

Han har nå realisert disse drømmene.

Memduh feirer 17. mai på CatoSenteret sammen med sin kjære Stine

Alt er bra og jeg trives med livet mitt nå, avslutter Memduh. Ahus reddet livet mitt og CatoSenteret hjalp meg til å bli fra 20 til 100 prosent frisk igjen. Jeg skal aldri glemme ukene hos dere. Tusen takk!